Újabb elismerés Panyolának

#Mindentegylapra

 

 

Panyola újabb díjat vett át 2019. március 1-jén Budapesten, a Magyar Népművelők Egyesületének országos plakátpályázatán. A rendezvény a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat tevékenységét népszerűsítette. A szakmai zsűri első helyezését a PanyolaFeszt 2018-as munkája nyerte el.

 

A kiváló minősítésű PanyolaFeszt immáron 14 éve minden évben töretlen sikerrel hívja az érdeklődőket fesztiváljára, Panyolára. Az esemény megannyi kulturális programot, kiváló zenei csemegét kínál az érdeklődőknek. A siker titka, hogy a családias fesztivál folyamatosan megújul,  minőségi és változatos  programot kínálva a látogatóknak.

Panyola egy szellemi közösség, egy hullámhossz, közös gondolkodás. Hiszem, hogy  egy siker sztori, aminek az egyik apró alkotóeleme a vizuális arculatban is megjelenő kiemelkedő igényesség – árulta el Fekete Éva, a PanyolaFeszt arculattervező grafikusa. A több éve tartó figyelem annak is köszönhető, hogy minden alkalommal egyedi, egységes arculat jelenik meg a plakátokon. Nagy meglepetés volt számomra, amikor megkaptam a hírt, hogy díjat kap az egyik plakátom. Eddig soha nem méretettek meg a munkáim, nekem mindig az ügyfél elégedettsége volt az elismerés. Ugyanakkor rendkívül nagy büszkeséggel tölt el, hogy a panyolai szervező-közösség maga is úgy érezte, van helye a plakátnak egy ilyen pályázat mezőnyében és beküldte a munkámat. Már a felvetésnek is nagyon örültem, de a szakmai elismerés csak tovább fokozta mindezt. Hosszú évek kitartó munkája érett be ezzel és tett nem csak engemet, hanem az egész csapatot is nagyon boldoggá – mondta a tervező.

 

Egy jó plakát készítéséhez már nemcsak technikai tudásra, de jó adag kreativitásra is szükség van. Egyre nagyobb szerepe van az erősödő „vizuális zajban” plakátjainknak. Fontos, hogy megszólítsák a potenciális érdeklődőket. Az információ közlése mellett másik lényeges dolog, hogy ösztönözzék a vendéget arra is, vegyenek részt  az eseményeken” – olvashatjuk a pályázat felhívásában. A legjobbnak ítélt  40 plakátot a Magyar Népművelők Egyesület Vándorgyűlésén állítják ki 2019 májusában. Továbbá a Kultúrházak éjjel-nappal akció internetes felületein is megjelenik majd.

www.panyola.hu

Panyola egy siker sztori – avagy egy szerencseszám

 

Tervező-grafikus, tanár, logó- és plakát-tervező, a nyíregyházi Labor Café önkéntes kávézó üzemeltetője, kreatív szakember és egyben nagyon jó barát. Ezt a panyolaiak is jól tudják, hiszen immáron 13 éve készíti a megye egyik  családi fesztiváljának a plakátját, teljes grafikai arculatát Fekete Éva a 600 fős kis falunak, Panyolának. A grafikust arról kérdeztem, mikor és hogyan indult el ebben a vizuális világban, s hogyan kezdődött a PanyolaFeszt szervezőivel a közös munka.

 

Korai éveimtől, talán már gyermekkoromtól foglalkoztatnak a vizuális ábrázolás alkalmazott formái. Szüleim, testvérem is alkotó emberek, így mindig is természetes volt számomra, hogy a gondolataimat így is kifejezzem. A középiskolai tanulmányaim befejezése, a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola elvégzése után is megmaradtam a megkezdett iránynál, rajz-vizuális kommunikáció szakon szereztem meg tanár és alkalmazott grafikus diplomámat. A logó- és plakát-tervezés számomra az egyik legerősebb kifejezési, közlési forma, amelybe gondolatokat csomagolhatok, mindezeket pedig a fogadói oldal a saját eszközeivel és képzettársításaival együtt bonthatja ki. Úgy érzem,  a jelekkel és a képekkel összekötöm a megrendelőimet és a befogadóimat. Nagyon nehéz ma Magyarországon  olyan megbízókra találni, akik tudják mindezt,  s a szakmai igényességet képesek megfizetni/honorálni. Olyan megrendelőket találni, akik értik, hogy a vizuális kifejezésnek ez a formája számomra nem pusztán szenvedély, hanem megélhetésem forrása is egyben. Hazánkban pedig végképp nagyon nehéz a megrendelővel elfogadtatni, hogy nem érthet mindenhez.  Nem neki kell megterveznie és kitalálnia egy kreatív anyagot. Hagyni és bízni kell abban, hogy a szakember vezesse  olyan irányba, világba és úton, amely   igazi sikert hoz majd. Vagyis túlmutat azon, hogy neki, mint megrendelőnek, tetszik-e amit lát, vagy sem.

 

Neked sikerült ilyen embereket találnod?

Panyolán egy ilyen megrendelőre, vagy inkább partnerre találtam 13 évvel ezelőtt. Szellemi közösség, egy hullámhossz, közös gondolkodás, ilyen sokszor közhelyesnek ható frázisokat tudnék  felsorolni, ami a mi esetünkben cseppet sem üres szavak. Hiszem, hogy Panyola egy siker sztori, aminek az egyik apró alkotóeleme a vizuális arculatban is megjelenő  igényesség – ez úttörő a hazai “vidék” rendezvényeinek sorában.

 

Hogyan születnek a plakátok?

Egy-egy megbízás, feladat megvalósítása azzal kezdődik, hogy elcsípjük egymás gondolatait a megbízóval. Beszélgetünk, rászánjuk az időt egymásra, hiszen ahhoz, hogy igényesen és hatékonyan dolgozhassunk akár évekig is egy ügyféllel, partnerekké kell válnunk. Előfordul, hogy egy-egy feladatot a nyögvenyelősen alakuló ismerkedés után végül mégsem vállalok el. Ha egy ügyfél tudja, hogy mit akar, az fél siker. Panyolával a közös munka sikere az, hogy az első perctől kezdve értettük egymást, szeretem a feladatot. A fesztivált szervezők közössége nem csupán megbízók számomra, hanem a barátaim is. Noha a fesztivál gyakorlati szervezésében a konkrét jelenlétemmel nem veszek részt, mégis minden megbeszélésen van egy “virtuális szék” számomra, vagyis érzem, hogy számít a véleményem, ahogyan nekem is a csapaté. A 14 fesztivál plakátjaiból 12 az én munkám, így sokszor rettegek attól, hogy nem leszek képes újat mutatni. Valahogy kiapadhatatlan a szeretetem az ottani atmoszféra, az emberek és a fesztivál iránt, így végül mindig sikerül beleszőnöm  a feladatba az üzenetet.  A munka során évről évre  aggódom attól, hogy ismétlem önmagamat, miközben tudom,  részben kell is, hogy újra meg újra megjelenjenek a fesztivál vizuális történelmét jelentő motívumok – kicsit aktualizálva. Így aztán minden esztendőben először leülök, és azzal kezdem a feladatot, hogy felteszem magamnak a kérdést, , ahogyan az idétlen “holivudi” filmekben szokták: mi jut eszembe, ha Panyolára gondolok? És mindig ugyanaz jut eszembe, ami legelőször is, amit az első plakátra rá is irtunk Mórucz Pityuval: Mintha hazajönnél. Hát ezt próbálom én átadni, ezt az érzést szeretném nem filléres marketingre váltani, hanem igazi értékké transzformálni azzal, amit magam hozzátehetek a település és a fesztivál arculatához. Ez a tervezés nekem egy ajándék, ahogyan az ott élőkhöz kötődő szeretetteljes kapcsolataim is azok, amiért soha nem lehetek elég hálás.

 

Panyoláról bővebb információ a www.panyola.hu oldalon olvasható. Az eddigi évek plakátjait ezen a linket találod https://panyolafeszt.hu/archivum/plakatarchivum/

 

Pótor Melinda