a 206107/12425 azonosító számú Kulturális Fesztivál Kollégiuma NKA-pályázat kapcsán

 

A Határmenti Világzenei Fesztivál Panyola község évente megrendezésre kerülő legfontosabb turisztikai rendezvénye, amelyet 2016- ban 11. alkalommal rendezett meg Panyola Község Önkormányzata. 2015-től kezdve elnevezésében változásként említhető meg, hogy a beszédes, ámde túl hosszú „Határmenti Világzenei Fesztivál”-t kiegészítettük, illetve sok esetben kicseréltük a könnyebben kezelhető Panyolafeszt elnevezésre. Így rákeresni is könnyebb: www.panyolafeszt.hu, www.facebook.com/panyolafesztofficial Ez azonban tartalmi változást nem eredményezett, a rendezvény időpontja, a fellépők, a kivitelezés helyszíne és minden egyéb marad a 10 évvel ezelőtti megszokott módon.

A rendezvény hatókörét tekintve országos. Hagyományőrző, mert kézművesek, népi iparművészek mutatják be mesterségeiket és termékeiket. Kulturális, népzenei, mivel a színpadon fellépő zenekarok és táncegyüttesek a magyar és a határon túli népzenei irányzatot képviselik. A rendezvény célja a magyar nemzeti öntudat felkeltése, a hagyományőrzés, népszokások-, népi játékok felelevenítése.

 

A rendezvény leírása

2016. augusztus 5-6-án Panyolán nagy sikerrel bonyolítottuk le a 11. Határmenti Világzenei Fesztivált. A rendezvényen, pénteken és szombaton napi 1500 vendéget fogadtunk, többnyire a megye nagyvárosaiból, de Budapestről és Dunántúlról is. A rendezvény bővülését és fejlődését jól tükrözi, hogy a Nagyszínpad mellett egy Kisszínpad is üzemelt, mely nagy sikerrel mutatkozott be. Így azonos időben több programot tudtunk bemutatni az egyre nagyobb számú közönségnek. A kézművesek mellett népi iparművészek kínálták portékájukat, illetve nagy számban lehetett vásárolni helyi termékeket a panyolai kistermelőktől. Új elem volt továbbá, hogy meghívott településként Sárospatak város is bemutatta kézműves termékeit és borait. Fő attrakció idén a nagyszínpadon: Besh O Drom, Zűrös Banda, Palya Bea, Péterfi Bori & Love Band és a Parno Grszt.

Néptáncosok közül kiemelkedő színvonalon mutatkozott be a Bodrog néptáncegyüttes Sárospatakról és a mátészalkai Szatmár Táncegyüttes.

 

Pontos program:

 

Augusztus 5. péntek

14:00 Kapunyitás

18:00 Megnyitó

18:15 Bárdos Lajos Iskola néptáncosai

18:30 Bodrog néptánc együttes

19:30 Zűrös Banda koncert

21:00 Szatmár Kamara néptánc

22:00 Besh O Drom

Kokas Banda,

 

Augusztus 6. szombat

11:00 Fürdés a panyolai Tisza parton

14:00 Kapunyitás

16:00 Kuckó Művészeti Tanya

16:30 Béres András Kör Rozsály     

17:00 Köszöntő, eredményhirdetés

17:30 Palya Bea

19:00 Szatmár Táncegyüttes

20:30 Péterfy Bori és a Love Band

23:00 Parno Graszt

Pergő Hagyományőrző Műhely

 

Kísérőprogram:

Panyola Gasztro: minden, ami Szatmári

Kupica: Panyolai pálinkakóstoló

Kézművesek utcája

Népi játszóház, Sárkányverő és kézműveskedés a gyerekeknek

Kenuzás

Porta program

 

Augusztus 7. vasárnap

Carmina Renascentia

 

 

Eredmények, szakmai hatások

 

A Határmenti Világzenei Fesztivál a szatmári térség egyik legkiemelkedőbb rendezvénye, ennek megfelelően a turisztikai jelentősége is nagyon jelentős volt. A rendezvény ideje alatt a panyolai vendégházak zsúfolásig megteltek, és a környék településein is számos vendégéjszakát töltöttek el látogatóink. A rendezvény fő célkitűzése, hogy a településünkön működő vendégházak a rendezvény ideje alatt megteljenek, teljesült.

A Határmenti Világzenei Fesztivál állandó kísérő rendezvénye a kézműves vásár, amelyen kizárólag helyi, szatmári kézművesek és őstermelők értékesítik portékáikat. Ezzel szeretnénk látogatóink figyelmét ráirányítani arra, hogy a helyben illetve tágabb hazánkban, Szatmárban előállított termékek fontos elemei hazánk színes gasztronómiájának. Megvásárlásukkal segítik az itt élő emberek megélhetését.

Szatmári ételekkel és a szatmári néphagyományokkal sikeresen bemutattuk helyi értékeinket, a szatmári identitást.

A rendezvény hatására jelentős számban térnek vissza vendégeink turizmus céljából. E korábban virágzó, ám ma már egyre szegényedő tájegység egyik kiugrási lehetősége pedig az idegenforgalom.

 

 

 

A megvalósult program technikai adatai

 

A rendezvény helyszíne: Panyola, Fesztivál tér

A rendezvény időpontja: 2016.08.05-08.06.

Látogatói létszám: 3000 fő

Rendezvényhez kapcsolódó foglalkoztatottak száma összesen 75 fő volt.

 

 

A rendezvénnyel kapcsolatos dokumentumok