Kalyi Jag

A Kalyi Jag Együttes a roma világzene kiemelkedő úttörője. Zenei stílusuk folyóként árasztja el a világot és a muzsikájuk fogalommá vált. Több mint négy évtizeddel ezelőtt, Varga Gusztávnak volt egy álma: egyszer dalokat énekelni és írni Európában elsőként saját anyanyelvén, cigány nyelven. Létrehozta a Kalyi Jag (Fekete tűz) Együttest, melynek híre futótűzként járta be az egész világot, egy csapásra világsikereket értek el.

Számos világkörüli turné és platina lemez után, is tovább dolgoznak, folytatják küldetésüket a legeredetibb cigány népzene nagyköveteiként. Dalaikat rajongók ezrei dúdolják szerte a világon. A világon számtalan muzsikusa játssza és dolgozza fel dalaikat, melyek egyedi „Kalyi Jag” stílusként élnek az emberekben, ma már igazi Hungarikumként.

A legendás Kalyi Jag Együttes egy olyan összetéveszthetetlen sajátos stílust alakított ki, mely megkülönbözteti őket az összes többi cigány együttestől. Nemcsak a kiváló vokális adottságok, az utánozhatatlan virtuóz hangszeres technikák különböztetik meg őket, hanem a nem mindennapi 40 éves tapasztalataik a színpadokon.

A Kalyi Jag együttes egy új projekttel indult el a zenei iparban. A Gipsy Gold Sounds felejthetetlen élményt nyújt a közönség számára. Az Andrea, a Krisztina és az Ilona, a Zsigmond és a Guszti énekhangja visszavezeti a hallgatót a múltban élő cigányság romantikájába és előre röpíti a 21. századi világzenei hangzásba. Józsi őshangzású artikulált szájbőgője, a Laci kifinomult hangszerismerete, és virtuozitása, Gyurinak a harmonika, billentyű, vagy nagybőgő játéka csodás hangulatot teremt.

Az együttes jelenlegi felállásával már Ferenc Pápa meghívásának is eleget tett, hiszen az Együttes megalkotta az első Gipsy Gospel produkciót is. 2016-ban Ferenc Pápa Őszentsége felszentelte az Együttes Hanganyagát a Vatikánban, a Nervi hallban, 5000 ember előtt. Mára a pasztorált dalokat a templomokban is énekelik a hívek roma és magyar nyelven.

A Kalyi Jag Együttes a legelismertebb és legméltóbb képviselője az autentikus cigány kultúrának Magyarországtól Hollywoodig, Sao Paolotól Washingtonig és New Yorktól Tokióig.