Heit Lóri és zenekara

„Alföldi lakodalmak élő hagyományai”

Szerves magyar kultúránk páratlan a világban: szokásaink, viseleteink, néptáncaink sokszínűsége egyedülálló Európában. Gazdagságban kimeríthetetlen, kifejezésmódjában mélységes, lelkiségében szépséges nemzetünk öröksége.

A vőfélykedés mestersége a magyar közösségi hagyományok napjainkban is élő tudománya. Bizonyság erre, hogy a Kárpát-medencében manapság is megrendezésre kerülnek olyan hagyományos elemeket tartalmazó lakodalmak, amelyek autentikus vőfélyek részvételével valósulnak meg. A legfontosabb tény, hogy élő hagyományokról beszélünk, vagyis az évszázadok során folyamatosan formálódó szokásrendről, amely számos társadalmi szokásegyüttesel és egyéb hagyomány elemmel ellentétben, képes volt napjainkig fennmaradni.

Közel 40 év néprajzi gyűjtéseire és saját tapasztalatokra támaszkodva, egy esszenciális kivonatot állítottunk össze az alföldi lakodalmak élő hagyományaiból. Felbátorított bennünket az a tény, hogy a vőfélykedés élő hagyományai rövidesen a szellemi kulturális örökség része lehet. Ehhez minden támogatást és segítséget köszönünk és a továbbiakban is szívesen fogadunk!

Egész estés koncertünkön szokás dallamokat, rigmusokat, lakodalmas történeteket, vonós zenekari hagyományainkat gyűjtöttük programszerű csokrokba. A műsor zenei koncepcióját a legény- és leányélet fordulópontjaihoz igazítottuk, a katonaságtól, a kikérőkön, menetdallamokon át, a lakodalmi vacsorákat idéző nótázásokon keresztül egészen a lakodalmak forrás pontját adó menyasszonytáncig.

Koncertünk moderáló narrációját Gyönyörű Zsigmond nagyvőfély vezényeli, a Tőle megszokott lakodalmas rutinosággal.

Jó szórakozást és jókedvű közös nótázást kívánunk mindenkinek!