PanyolaFeszt - „mintha hazajönnél…”

 

2019. augusztus 1-2-3.

 

A Panyolafeszt tizenkét év alatt közel ezer fellépőt és több tízezer vendéget csalogatott a faluba. Gazdag, sokszínű programjaival igazi turisztikai attrakció is egyben. Legfontosabb a minőség, nemcsak zenei produkciókban, hanem a kísérőeseményekben és gasztronómiában is. A fesztivált anno a település jelenlegi polgármestere, Muhari Zoltán vezetésével egy civilekből, lelkes fiatalokból álló csapat hívta életre. Kezdeményezésük olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a fesztivál évről évre egyre több és egyre messzebbről érkező látogatókat fogad immáron tizenhárom éve. Fiatalok, családok térnek vissza, nem csupán fesztiválozni, hanem panyolai lakosoknak is. Ez a falucska pedig tárt karokkal fogadja az itt letelepülni vágyókat. Hol is találna az ember még egy olyan helyet a nagyvilágban, ahol ennyi gyönyörű természeti kincs található és ahol szabadon, töltésmentén terem a nagyanyáink korát idéző szilvalekvár és a világhírű panyolai pálinka alapanyaga, az igazi „nemtudom szilva”. Ahol a kétkezi munka még büszkeséggel tölti el az embert, ahol nem szükséges biopiacokat látogatni, mert a kertbe lépve csemegézhetünk a saját magunk által termesztett, éltető finomságainkból. A fesztivál missziója Szatmár-Bereg és a határmenti kulturális értékek közvetítése és tanítása. A közönségnevelő, ízlésformáló szándék az elsődleges. Az igényes programok mellett a vendéglátás és gasztronómiai kínálata is sokszínű és különleges. A hagyományos szatmári ételeket kizárólag a helyi lakosok készítik és kínálják a látogatóknak. A gyermekfoglalkozásokon Szatmárnémetiből érkező kézművesek tanítják az ősi mesterségeinkre a gyermekeket és népi játszóudvar várja őket. A megszokott igényes kulturális programok mellett minden évben újdonsággal is készülnek a szervezők. A kínálat között a sport szerelmesei is találnak kedvükre valót, illetve kiváló portaprogramok színesítik az eseményt. Az elmúlt évben 0. nappal bővült a fesztivál és az ide látogatók már csütörtökön benépesítik a települést.

 

Helyszín

A zenei programok a település központjában, a templom mögötti tér nagyszínpadán lesznek. A gyermekprogramok a Diófás Ligetben, a tér melletti, árnyas udvarban. A központ és az oda vezető utca az autóforgalom elől a Panyolafeszt idejére el lesz zárva. Parkolni a kijelölt helyeken lehet, ingyenesen. A parkoló nem őrzött, de ezen a nyugodt helyen biztonságban lesz az autód.

 

Megközelítéshez segítség

Szállás

Panyolán vendégházak, portaszállás és sátorhely közül választhatsz. Érdemes idejében foglalnod. A Szállás menüpont alatt bővebb tájékoztatást és címeket találsz. A vendégházak és portaszállások személyenként és éjszakánként kb. 2500-3500 forintba kerülnek.

 

Válogass a szállásokból Panyolán és a környéken

Étel-ital

A hangulat és a környezet mellett a helyi ételek a Panyolafeszt egyik fő vonzereje. Nem fogsz találkoznia a szokásos fesztiválkonyhákkal, ehelyett igazi, helyi ízeket kóstolhatsz. Bővebben a Gasztro menüpontban tájékozódhatsz.

 

Szatmári gasztronómia

Időjárás

A Panyolafeszt szabadtéri rendezvény. A várható időjárásról a www.koponyeg.hu oldalon tudsz hiteles információt szerezni. Ennek megfelelően készülj. A téren találhatsz árnyas padokat, asztalokat, szalmabálákat – de hozhatsz magaddal piknikplédet is.

 

Ide kattintva megnézheted most milyen idő van Panyolán

Biztonság

Panyola az egyik legnyugodtabb, legbékésebb hely. A Panyolafeszt nyugalmára kötelező jelleggel ügyel egy ezzel megbízott cég, de nélkülük is teljesen biztonságos lenne a rendezvény.

 

Higiénia

A vendégek részére rendezett mosdó és mellékhelyiség található közvetlen a fesztiváltér mellett.