Kedves Túratársak, Örökségtúrázók!

Idén 13. alkalommal rendezik meg Panyolán a Felső-Tisza-vidék egyik legjobb fesztiválját, a Panyolafesztet augusztus 2 és 4 között. A fesztiválról itt tudhattok meg minden fontos információt: http://panyolafeszt.hu/. Gyertek minél többen és ha már itt vagytok csatlakozzatok a Középkori Templomok Útja Egyesület által meghirdetett kerékpáros csillagtúrához augusztus 4.-én. Az örökségtúra ezúttal a Szamos-mente és kulturális örökségének meghódítását tűzi ki célul. Reggel indulunk, délután érkezünk, így a fesztivál esti programjain már megújult erővel vehettek részt. A túra során szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást biztosítunk.

Kerékpárosbarát üdvözlettel

Deák Attila

Kerékpáros örökségtúra a Szamos-mentén a Középkori templomok útján

 

2018. augusztus 4.

 

Ez a bringatúra azoknak szól, akik a Panyolafesztre érkeztek és szombaton a nappali órákat szívesen töltik azzal, hogy felfedezik a Felső-Tisza-vidék tájait, műemlékeit és belélegzik a hely szellemét. Megismerkednek azzal a vidékkel, amely 2017-ben elnyerte a kiváló Európai Desztináció címet. A Felső-Tisza-vidék folyói mellett, egymástól karnyújtásra lévő, hangulatos, csendes kis falvak között, csodálatos természeti környezetben vezet utunk arra a vidékre, amely a középkori templomok földje. Ezeket az ékszerdobozhoz hasonló parányi kis templomokat a Középkori templomok útja fűz fel egy útvonalra. A Felső-Tisza-vidék vízitúra útvonalai, fövenyes szabadstrandjai igen népszerűek, de kevesen tudják, hogy ez a térség büszkélkedhet Magyarország egyik leghosszabb kerékpárút- hálózatával, amely bár árvízvédelmi célokból épült, a kerékpáros túrázók számára óriási élményt nyújt. A folyók mentén több száz kilométer hosszan tekeregnek a töltéseken az aszfaltozott töltéskoronák, amelyek kitűnően, és ami fontos, távol az autós forgalomtól, biztonságosan bringázható. Ezen a vidéken nem kell tartanod a fárasztó hegymenetektől vagy meredek lejtőktől.

 

A túra célja a Szamos-mente meghódítása, a szatmári táj felfedezése. Panyoláról, a fesztiváltérről indulunk Fehérgyarmat irányába, alacsony forgalmú mellékutakon. Az út a Szamos-menti töltésen halad végig Cégénydányád, Gyügye és Szamosújlak között. Az első megálló Cégénydányád, ahol a Kölcsey-Kende kúria megtekintése  kihagyhatatlan. A kastélyt Kende Zsigmond épített az 1830-as években klasszicista stílusban, nagyobb átalakításra az 1910-es években került sor. A nemrégiben felújított kúriát egy varázslatos 13 hektáros angolpark veszi körbe, amelyben számos növényritkaság található. A kastélypark büszkesége egy 7 méter átmérőjű platánfa, A kastélyban a Hortobágyi Nemzeti Park felkészült tárlatvezetői és kiállításai ismertetik meg a látogatókkal a Felső-Tisza-vidék természeti értékeit és magát a kúriát. Cégénydányádot elhagyva két igazán különleges templommal a Gyügyei és a Szamosújlaki református templommal ismerkedünk meg, amelyek attól váltak nemzetközi hírűvé, hogy műemléki felújításukat Európa Nostra díjban részesítették, amely a műemlékvédelem Oscar-díjának tekinthető. Különösen magával ragadó a román stílusú gyügyei templom 1767-ben készült kazettás mennyezete, amelyeken figurális ábrázolásai szimbolikus ábrázolásokat, bibliai jeleneteket hordoznak. Figyelemre méltó még a templom népies barokk berendezése, a szószéke és a karzata. Ezt követően Nagyszekeres felé vesszük az irányt. A nagyszekeresi református templom a Felső-Tisza-vidék egyik legizgalmasabb középkori temploma. A négy fiatornyos faharanglábbal rendelkező templom egy kicsiny szigeten áll, amelyet a Gőgő-Szenke patak fog közre. A templomot körül ölelő természeti képződmény jól mutatja hogyan is nézhetett ki a Felső-Tisza-vidék a folyószabályozásokat megelőzően. A 15. században épült nagyszekeresi templom egekbe törő csúcsíves, mérműves ablakaival, támpilléreivel, diadalívével a gótikus templomépítészet legszebb példái közé tartozik a Felső-Tisza-vidéken. Magával ragadó látványt nyújt a templom berendezése, a szószék, a mózespad, a karzat és a padok mellvédje. A túra utolsó állomása a fehérgyarmati református templom, amely a szatmári térség egyik legnagyobb gótikus eredetű temploma.

 

2018. augusztus 4. (szombat): táv hossza: 64,8 km.

 

Indulás: Gyülekező 7:30-tól a Panyolán a fesztivál területén a indulás 8:00-kor.

Útvonal: Panyola - Fehérgyarmat (13,4 km) - Cégénydányád (7,7 km) - Gyügye (3,8 km) -
Szamosújlak (2,5 km) - Nagyszekeres (14,1 km) - Fehérgyarmat (9,9 km) - Panyola
(13,4 km)

Látnivalók: Cégénydányádi Kölcsei-Kende Kúria; Gyügyei református templom; Szamosújlaki református templom; Nagyszekeresi református templom; Fehérgyarmati református templom.

A túra teljes hossza: 64,8 km

Költségek:  A túra önköltséges. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt  szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.

Felszerelés: A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Túravezetők: Deák Attila és Dobos Péter

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 3. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken vagy személyesen a Panyolafeszten.

További információk:

Középkori Templomok Útja Egyesület
 e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383; +36 20/506-0127
 Facebook : www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk! A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.