FÜRDÉS A PANYOLAI TISZA-LAPÁLYON

augusztus 06. szombat 11 óra

 

kutya

 

Találkozó a Panyolai Közösségi Ház előtt 11 órakor.

Indulás egyénileg vagy az önkormányzati traktor pótkocsiján illetve lovas fogaton.

Az út 3,5 km, napozás és fürdési lehetőség nyílik a panyolai lapályon.

Fürdőzés csak jól úszóknak és kizárólag saját felelősségre ajánlott!

Visszautazás szervezett formában 13:00 órakor és igény szerint.

 

 

PORTA PROGRAM   FILEPÉK PORTÁJÁN

augusztus 05. péntek 18:00 órától 21:00 óráig

augusztus 06. szombat 14:00 órától 21:00 óráig

 

Fotókiállítás: Filep Gergő fotóiból

www.facebook.com/filep.gergo.

Népzene és néptánc igény szerint, szombat éjszaka after party népzenével!

Helyszín: Filep porta, Szombathelyi utca 15.

 

 

KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ

augusztus 06. szombat 14:00 órától

 

kezmuves

 

A szatmárnémeti ARANYKAPU KÉZMŰVES EGYESÜLET vezetésével. Sok-sok kedvességgel és odafigyeléssel tanítják meg mesterségük fortélyait kicsiknek és nagyoknak. A kisebbeket természetes anyagokból készült mesés játszókert, a nagyobbakat szalmavár is várja.

A kézműves játszóház szomszédságában található „mesesátorban” a panyolai óvó nénik várják szeretettel a pihenésre, olvasásra, vágyó kisgyermekeket.

Helyszín: Fesztivál tér, dióliget

 

SÁRKÁNYVERŐ NÉPI JÁTÉK

Ügyességi népi játék a Pergő Hagyományőrző Műhely közreműködésével.

Helyszín: Fesztivál tér, dióliget

 

 

GURULÓ KÖNYVTÁR Játszóháza

augusztus 5. péntek 16:00

augusztus 6. szombat 14:00

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2014. tavasza óta látja el könyvtári és infokommunikációs szolgáltatásokkal  a Felső-Tisza menti kis településeket. Az Új Széchenyi Terv keretében, uniós támogatásból  létrejött  könyvtárbusz, azóta is menetrend szerint járja a vidéket és egyre nagyobb népszerűségnek örvend rendkívül gazdag és számos könyvújdonságot tartalmazó állományának köszönhetően. Emellett több alkalommal mesedélutánokkal, zenés produkciókkal  örvendeztették meg településünk lakóit.

Idén második alkalommal csatlakoznak rendezvényünkhöz : a tavalyi évhez hasonlóan gazdagon felszerelt játszóházukkal lepik meg a 11. Panyolafesztre látogató gyermekeket.

Helyszín: Fesztivál tér, dióliget

 

 

 

PERGŐ HAGYOMÁNYŐRZŐ MŰHELY

augusztus 06. szombat 14:00 órától

A Pergő Hagyományőrző Műhely tagjai a magyar népzene, tánc, népi dramatikus színjátszás, népi kézművesség és kézműipar művelői. Alapítói szinte mind megfordultak már Panyolán a Debreceni Népi Együttesa Hajdú Táncegyüttesa Bürkös zenekara Bakator zenekar tagjaiként. A XI. Panyolafeszten az átállások ideje alatt vásári hangulatot idéző muzsikálással és komédiázással szórakoztatják  a közönséget.

Helyszín: Fesztivál tér, Gömbjuharfás kisszínpad

 

 

 

KUCKÓ MŰVÉSZTANYA

A Kuckó Művésztanya Utcaszínház idén ünnepli 20. születésnapját.

Az 1996 májusában alakult az egyesület vezetője Szentgyörgyi Rozi előadóművész. A Kuckónak huszonöt aktív tagja van. Legfőbb céljuk, hogy a legkisebb, legszegényebb településekre is elvigyék a vers, a zene, a magyar színjátszás legszebb hagyományaira épülő előadások szép üzenetét.

Megszámlálhatatlan kaland, több-ezer kilométer, évente 120 előadás, izgalom, pénztelenség, kreativitás, várakozás, megtiszteltetés, elismerés, siker!

A debreceni társulat teljesen független, önfenntartó és egy nagy, szabad családként működik.

Az erdőszélen, réten, kocsmaudvaron, téren való komédiázás a csapat életformájává vált.

 

16:00: Színházi előadás gyerekeknek

Matyiné aranya– középkori vásári komédia

A bugyuta ember– magyar népmese

Helyszín: Gömbjuharfás kisszínpad

 

20:00: Színházi előadás felnőtteknek

Az ördögidéző diák– középkori vásári komédia

Helyszín: Gömbjuharfás kisszínpad

 

KÉZMŰVESEK UTCÁJA

 

augusztus 05. péntek – augusztus 07. vasárnap

 

utca

 

A „kézművesek” utcájában szatmári, beregi, szabolcsi és hajdúsági kézművesek, iparművészek, kistermelők árulják saját készítésű portékáikat, hogy az idelátogató vendég egy valódi darabkáját vihesse magával tájegységünk ízeiből, vendégszeretetéből, gondosságából.

Helyszín: Szamosvég utca

 

 

HELYI PIAC

augusztus 07. vasárnap 11.00

 

piac

 

A legkitartóbb helyi étel- ital árusok kinyitják standjaikat, hogy a kicsit fáradt fesztiválozók éhségüket és szomjukat olthassák. (Biztos lesz egy kis zene is.)

Helyszín: Fesztivál tér

 

Carmina Renascentia komolyzenei koncert

augusztus 07. vasárnap 11:15

 

 

 

A nagykárolyi Carmina Renascentia Régizene Együttes 2012-ben alakult. Egy több mint 30 éves régizenei szellemi műhelymunka folytatója, amelyet Deák Endre indított el 1977-ben. Tagjai mind a volt Collegium Együttesben játszottak, és ezáltal tevékenyen részt vettek az erdélyi régizene mozgalom fejlődésében, életében. Az együttes főként XVI- XVII. erdélyi, magyar és nyugat- európai egyházi és világi zenét szólaltat meg a korabeli hangszereken. Feladatuknak tekintik egy olyan zenei híd kialakítását, amely a mai modern zenei ízlésvilághoz közelebb hozza, előadásmódja által élővé varázsolja a hazai és nyugati kiadványokban fellelhető hangszeres és énekelt muzsikát. Számos helyszínen és színpadon, belföldön és külföldön egyaránt bizonyították, hogy az általuk játszott régizene valóban népszerű lehet, és helye és értékközvetítő szerepe van a mai hallgatóság számára.

 

Helyszín: Református templom, Panyola